Menü

Sóval a daganatsejtek ellen?

A Southampton Egyetem kutatóinak közreműködésével sikerült előállítani olyan szintetikus molekulákat, amelyek nátrium és klorid ionoknak a sejtbe juttatásával a daganatos sejtek önpusztítását idézték elő.

Bár szintetikus ionszállító vegyületeket már korábban is sikerült előállítani, de ez az első alkalom, hogy emberi daganatos sejtekbe sót bejuttatva a ráksejtek önpusztítását sikerült előidézni. A Nature Chemistry nemzetközi tudományos folyóiratban közölt vizsgálati eredmények új utakat nyithatnak meg mind a daganatos betegségek, mind pedig a cisztás fibrosis kezelésében.

Az emberi szervezet sejtjei bonyolult szabályozó mechanizmusokon keresztül tartják fenn a sejtmembránon belüli ionok egyensúlyát. Ezen egyensúly felborulása esetén a sejtjeinkben elindul az  úgynevezett programozott sejthalál, amely folyamat biztosítja a sérült sejtek megsemmisítését, illetve  a veszélyes sejtek ellen történő védekezést.

Daganatos betegségekben a rákos sejtekben a sejtmembránon keresztüli ion transzport károsodik, amely  megakadályozza a programozott sejthalál természetes folyamatát és ez a mechanizmus is hozzájárul a daganatos sejtburjánzáshoz.

A kutatás során speciális szintetikus, ionszállító molekulákkal emberi sejtekbe bejuttatott klorid molekulákkal sikerült jelentősen fokozni a programozott sejthalált és így a sejtek önpusztítását. A további kutatómunka egy fontos célja, hogy olyan ionszállító molekulákat sikerüljön előállítani, amelyek célzottan csak a ráksejtekre fejtik ki a hatásukat.  

A daganatok kezelésére még csak különböző klinikai kutatási programokban elérhető lehetőségekről az alábbi linkre kattintva talál bővebb információkat:

http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/az-egyeni-adottsagoknak-genetikai-profilnak-megfelelo-legujabb-kezelesi-lehetosegek-felkutatasa

foto:alnmag.com