Menü

Jobb vigyázni a különböző étrend kiegészítőkkel, mert akár gyorsíthatják is a rák terjedését!

A legfrissebb kutatási eredmények alapján dohányosokban és más nagy daganatos kockázattal rendelkező emberek esetében a különböző antioxidánsok (pld. az E vitamin, béta-karotin stb) felgyorsíthatják a tüdőrák növekedési ütemét.

A Göteborgi Egyetem kutatói hívták fel a figyelmet arra – egy nemrég befejeződött vizsgálat eredményei alapján – hogy a  nagy mennyiségű táplálék kiegészítő, antioxidáns fogyasztása nemhogy megelőzi a tüdőrák kialakulását, de felgyorsítja annak terjedését, agresszivitását és közel háromszorosára növeli a kialakuló daganatok méretét.

Az úgynevezett antioxidánsok (A-, C- és E-vitamin, egyes gyógyszerek és étrend kiegészítők) megkötik a sejteket károsító szabadgyököket. A  daganatos sejtek esetében azonban ezek az antioxidánsok károsíthatják a sejteket, ugyanis elősegítik, hogy a rákos sejt kibújjon a szervezet saját védekező mechanizmusa alól és így a rákos sejtszaporulat kontrollálatlan növekedésnek induljon.

A vizsgálatban résztvevő kutatók hangsúlyozták, hogy az korábban már több vizsgálatban is megfigyelésre került, hogy az antioxidánsok egészséges emberekben nem gátolják a daganatok kialakulását, rákos betegekben pedig egyenesen fokozzák a daganat növekedését. Egy korábbi vizsgálatban például 30 000 dohányos férfi adatait elemezve közel 18%-kal volt magasabb a tüdőrák előfordulása a szintén antioxidáns hatású béta-karotint szedők csoportjában. Éppen ezért a kutatók szerint, ha valakinek még nem diagnosztizált, kezdeti fázisban lévő tüdőrákja van – amely ugyan bárkinél előfordulhat, de a dohányosoknak, krónikus hörghurutos (COPD) betegeknek sokkal nagyobb erre az esélye -, akkor antioxidánsok szedése felgyorsíthatja a rák  terjedését, tehát a rizikócsoportba tartozó embereknek érdemes megfontolni, hogy milyen étrend kiegészítőt szednek. 

További kutatások szükségesek ahhoz, hogy meghatározzák milyen hatással vannak az antioxidánsok más, már kialakult daganattípusokra, illetve arra, hogy a túl sok antioxidáns hozzájárul-e bizonyos daganatos betegségek kialakulásához és így egyértelmű ajánlásokat lehessen megfogalmazni. 

Fontos tudnivalók a tüdőrák kivizsgálásáról megelőzési, egyénre szabott szűrési:

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/tudodaganatok-tudorak-tunetei-kivizsgalasa

és kezelési lehetőségeiről:

http://onkomplex.hu/daganatok-kezelese-kutatasa/a-tudorak-kezelese-kutatasa