Menü

Fluoreszkáló molekulák a tüdőrák megfelelő kezelésének a szolgálatában

Rangos nemzetközi szaklap, a Journal of Nuclear Medicine márciusi számában megjelent vizsgálati eredmény alapján a PET-CT vizsgálat során a pozitron izotóppal megjelölt „fluoreszkáló, világító” cukor molekulák jelentősen javítják a diagnosztikus pontosságot, fontos többlet információkat nyújtanak és így hozzájárulnak a betegek számára legmegfelelőbb kezelés megválasztásához a mindennapi gyakorlatban.

Az újonnan diagnosztizálásra kerülő nem-kissejtes tüdőrákos betegek bevonásával végzett eddigi legnagyobb vizsgálatban a mindennapi gyakorlatban vizsgálták a PET-CT vizsgálat eredményességét. A tanulmányban 2977 beteg adatait elemezték, amely alapján megerősítésre került, hogy a PET-CT vizsgálat elvégzése a kezelés előtt és azt követően fontos többlet információkat szolgáltat a kezelő orvosnak és így új dimenziót jelent a kezelési stratégia megfelelő kialakításában. A vizsgálat hasznos - többek között – a sebészeti kezelések megfelelő tervezésében illetve a fölösleges további invazív beavatkozások, műtétek elkerülésében.  

 Összességében megállapítható, hogy a PET-CT vizsgálat:

- nagymértékben javítja a diagnosztikai pontosságot

- lehetővé teszi a daganatok korai és pontos kimutatását

- segít a beteg számára legmegfelelőbb kezelés megválasztásában és a különböző  kezelésekre (műtét, sugárterápia, kemoterápia stb) adott válasz, valamint az esetleges daganat kiújulás korai és pontos meghatározásában

Bővebb információ a PET-CT vizsgálatokról:

http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/pet-ct

Fontos tudnivalók a tüdőrák megelőzéséről, tüneteiről, kivizsgálásáról: 

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/tudodaganatok-tudorak-tunetei-kivizsgalasa

 és a kezeléséről:

http://onkomplex.hu/daganatok-kezelese-kutatasa/a-tudorak-kezelese-kutatasa