Menü

Felfedezték a mellrák legagresszívebb formájának kialakulásáért felelős kulcsfontosságú mechanizmust

 

Amerikai kutatócsoport felfedezte azt a 2 kulcsfontosságú fehérjét, amelyek közötti kölcsönhatás alapvető szerepet játszik a mellrák legagreszívebb formájában (az úgynevezett tripla negatív mellrákban) a távoli áttétek kialakulásáért. A daganatos áttétek kialakulása egy bonyolult, több lépcsős folyamat, amely során a daganat sejtek a nyirok vagy vérkeringésen keresztül eljutnak a szervezet különböző részeibe, ahol „megtapadnak” és szaporodásnak indulnak. Az áttét képződés felelős a daganatos halálozás döntő többségéért, mellrákban pld. az áttétet nem képező, lokális daganatos betegség 5 éves túlélési aránya átlagosan 98%, míg ez az arány átlagosan 23%-ra csökken, ha már kialakult áttét.

A felfedezésnek azért van nagy jelentősége mert megteremti az alapját az áttétképződésért felelős mechanizmust gátló gyógyszerek kifejlesztésének, amelyeket – különböző nano részecskékkel - célzottan a kívánt hatás helyére terveznek eljuttatni a kutatócsoport vezetőjének a nyilatkozata szerint, így a klinikai vizsgálatok tervezése megkezdődött ezzel kapcsolatban.

Bővebb információ a különböző daganatok kezelésére jelenleg még csak klinikai kutatási programokban elérhető gyógyszeres, sugárterápiás, sebészeti lehetőségekről:

onkomplex.hu/szolgaltatasaink/az-egyeni-adottsagoknak-genetikai-profilnak-megfelelo-legujabb-kezelesi-lehetosegek-felkutatasa

Részletesebb információ a mellrák kezelési lehetőségeiről és kutatásáról:

http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/a-mellrak-kezelese-kutatasa

 

fotó: nextnature.net