Menü

Érdemes tudni, hogy a daganatos betegségek legalább 30%-a megelőzhető!

Ma van a Rák Világnapja.

15 évvel ezelőtt Párizsban egy történelmi dokumentum aláírásával a világméretű összefogásra szólítottak fel a rettegett kór ellen, amelynek következtében évente több mint 7,5 millió ember hal meg világszerte.   Ráadásul a  Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség kutatói szerint 2025-re a jelenlegi évi 14 millióról 22 millióra növekedhet az új daganatos betegek és akár évi 13 millióra az áldozatok száma.

A Rák Világnapján azonban a döbbenetes adatok mellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a nemzetközi elemzés alapján a daganatos betegségek legalább 30%-a megelőzhető!

Bármely betegség, így a rákos megbetegedések kialakulása is elsősorban a kiváltó tényezőktől, az emberi szervezet egyéni érzékenységétől, genetikai adottságaitól illetve a környezeti hatásoktól függ.  Ez azt jelenti, hogy mindenki rendelkezik egy adott genetikai állománnyal – bizonyos betegségekre vonatkozó hajlammal – amelyet a szüleitől örököl, de az életmódunk és a különböző környezeti hatások alapvetően befolyásolják a génjeinkben történő változásokat és így a különböző betegségek kialakulását.

Az már korábban is ismert volt, hogy a daganatos betegségek szinte mindegyikében található genetikai károsodás. Az újabb kutatásokból azonban az is kiderült, hogy ezeknek a genetikai károsodásoknak az érvényre jutásában az epigenetikai (környezeti) hatásoknak alapvető szerepe van, illetve, hogy számos daganat kifejlődésében az egyes genetikai (öröklött) és epigenetikai (szerzett) károsodások különböző algoritmusai figyelhetőek meg.

A „Nutrition and Cancer” c. tudományos folyóiratban nemrég számoltak be arról, hogy egyre növekszik azoknak a vizsgálati eredményeknek a száma, amelyek bizonyítják, hogy a táplálkozásunk különböző epigenetikai változásokon keresztül megváltoztatja a génjeinket. Jó hír viszont, hogy bár ezek az epigenetikai változások örökölhetőek, de egyben potenciálisan vissza is fordíthatóak. Amely egyben azt is jelenti, hogy a külső környezeti tényezők, életmód megváltoztatásával módosíthatóak ezek az elváltozások, valamint azt, hogy ezeknek a rizikótényezőknek a részletes feltárása segít a fokozott daganatos kockázattal rendelkező páciensek megtalálásában és a megfelelő környezeti/életmód javaslatok betartásával illetve a javasolt szűrési algoritmus megvalósításával hatékony eszköz lehet a rákos betegségek kialakulási kockázatának a csökkentésében.

További információk az egyéni rizikóelemzésen alapuló személyre szabott megelőzési lehetőségekről:

http://goo.gl/meH5e1