Menü

Az internet használat segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben?

Érdekes vizsgálati adatokat tett közzé a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című nemzetközi szaklap.

Az Egyesült Királyságban végzett populáció bázisú longitudinális felmérés során 5943 férfi és nő adatait dolgozták fel és a 2002-2011 közötti periódusban vizsgálták az 50 évnél idősebb emberek internet használati szokásait, valamint azt, hogy van-e és ha igen akkor milyen összefüggés áll fenn az internet használat és a daganatos betegségek megelőzése, prevenciója között.

A vizsgálatba bevont emberek 41,4%-a egyáltalán nem használta az internetet a vizsgált periódusban, 38,3%-uk alkalmanként, míg 20,3%-uk  rendszeresen használta a világhálót.

Az elemzők egyértelmű, szignifikáns összefüggést találtak az internet használat és az emberek életmódja, szokásai között.  

Így például a daganatos betegségek megelőzése, korai felfedezése kapcsán javasolt tevékenységek kapcsán azt találták, hogy vastagbélrákszűrésre a rendszeres internet használók 72,9%-a, az alkalmi használók 62,5%-a, míg a világhálót egyáltalán nem használó embereknek csak a 51,7%-a jár rendszeresen.

A vizsgálat adatai alapján a rendszeres internet használat egyértelmű összefüggésben áll a különböző daganatos betegségek kialakulási rizikójának a csökkentésére javasolt életmóddal, azaz hatékony segítség a rák elleni küzdelemben (is). Hiszen a rendszeres internetet használó emberek körében nagyobb mértékű, rendszeres fizikai aktivitást (88,3% vs 59%), kisebb arányú, mértékű dohányzást (6,6% vs 13,3%) és zöldségekben, gyümölcsökben gazdagabb táplálkozást találtak a vizsgálat elemzői.

 

Bővebb információ a különböző daganat típusok megelőzési és szűrési lehetőségeiről:

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint

mellrák:

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/melldaganatok-emlorak-mellrak-tunetei-kivizsgalasa-

vastagbélrák:

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/vastagbel-daganatok-vastagbelrak-tunetei-vizsgalata 

a személyre szabott, komplex daganat szűrőprogramokról:

http://onkomplex.hu/a-szurovizsgalatok-eletmentoek-lehetnek