Menü

Az elhízás kapcsolatban áll a sejtek növekedésével és a daganat méretével

A legújabb kutatási eredmények alapján, amelyet a Journal of Breast Cancer Research című nemzetközi orvosi szaklap tett közzé az elhízás - különösen annak a hasra lokalizálódó formája -növeli a daganatos sejtek mennyiségét és a daganat növekedési ütemét mellrákban. Az összefüggés hátterében az elhízás hatására megváltozott működésű ún. stroma sejtek (kötőszöveti összekötő sejtek) molekuláris mechanizmusait, fokozott hormon – leptin – termelését figyelték meg, amely befolyásolja a daganatos sejtek növekedését és így a tumor terjedését. 

Az már korábban is ismert volt a mellrák kialakulása kapcsán, hogy az elhízás az egyik legfontosabb rizikófaktor.

Több, mint 80 000 hölgy vizsgálatának az adatai alapján az elhízás, mint önálló rizikófaktor 50%-kal növeli a mellrák kialakulásának az esélyét, de az összefüggés háttér mechanizmusa eddig ismeretlen volt.

Az új kutatási eredmény alapot teremthet a megfelelő gyógyszeres kezelés kifejlesztésére és ismételten felhívja a figyelmet a megfelelő táplálkozás és testmozgás fontosságára a mellrák megelőzésében és a mellrák okozta halálozás csökkentésében, hiszen több nagy vizsgálatban is bizonyították, hogy a megfelelő étrend és életmód jelentősen hozzájárul a mellrákos betegek túlélési esélyeinek, életminőségének a javulásához. 

A helyes étrend kialakításával a betegek könnyebben megbírkóznak a mellékhatásokkal, ritkábban van szükség a kezelések halasztására és dóziscsökkentésre és így a túlélés is javítható.  

Bővebb információ a mellrák megelőzési, kivizsgálási egyénre szabott szűrési

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/melldaganatok-emlorak-mellrak-tunetei-kivizsgalasa-

és kezelési lehetőségeiről:

http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/a-mellrak-kezelese-kutatasa