Menü

A rövid ülés a hosszú élet titka

A Kansas State University kutatói kimutatták, hogy azon emberek esetében, akik kevesebbet ülnek és több időt töltenek mozgással kisebb eséllyel alakul ki szívbetegség, mellrák, vastagbélrák, stroke, cukorbetegség  és más krónikus betegségek.

Nemcsak a rendszeres sport, közepes vagy nehéz fizikai aktivitás befolyásolja pozitívan ezeket a folyamatokat, hanem önmagában már az üléssel eltöltött idő csökkentésének, a hosszú időtartamú ülés felállással, rövid sétával való megszakításának is pozitív hatása van és jelentős különbséget eredményez az egészség és az életminőség szempontjából.

Az eddigi legnagyobb vizsgálat eredményei alapján, amelynek keretei között közel 200 000 (!)      45 évnél idősebb férfi illetve nő adatait elemezték azt találták, hogy a mozgás/fizikai aktivitás illetve az üléssel eltöltött idő egymástól függetlenül is befolyásolja az egészségünket és az életminőségünket, amely alapján az „Ülj kevesebbet, mozogj többet!” kettős alapelvet érdemes megfogadni a kutatást vezető Prof. Sara Rosenkranz szerint. A hosszú időtartamú ülés jelentősen redukálja az izom összehúzódásainkat, csökkenti, blokkolja a metabolikus folyamatainkat, amely kedvezőtlen hatású. Éppen ezért a rendszeres mozgás mellett az is fontos, hogy kerüljük a hosszan tartó ülést, illetve rendszeres időközönként szakítsuk meg, álljunk fel és lehetőség szerint mozogjunk egy kicsit, hogy újra működésbe hozzuk a metabolikus folyamatainkat.

A szív-érrendszeri, a cukorbetegség és más krónikus betegségek megelőzése mellett a rendszeres mozgásnak alapvetően fontos szerepe van nemcsak a daganatos betegségek megelőzésében, hanem a különböző daganatos betegségek lefolyásának alakulásában is. Több különböző kutatási eredmény bizonyítja, hogy a rendszeres testmozgás többek között 42%-kal csökkenti a mellrák okozta halálozást, valamint befolyásolja a prosztatarák és vastagbélrák kialakulását is.

Bővebb információ:

a mellrák tüneteiről, kivizsgálásáról, és kezelési lehetőségeiről:

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/melldaganatok-emlorak-mellrak-tunetei-kivizsgalasa-

http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/a-mellrak-kezelese-kutatasa

a prosztatarák tüneteiről, kivizsgálásáról, és kezelési lehetőségeiről:

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/prosztata-daganatok-prosztatarak-tunetei-kivizsgalasa

http://onkomplex.hu/daganatok-kezelese-kutatasa/a-prosztatarak-kezelese-kutatasa

a vastagbélrák tüneteiről, kivizsgálásáról, és kezelési lehetőségeiről:

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/vastagbel-daganatok-vastagbelrak-tunetei-vizsgalata 

http://onkomplex.hu/daganatok-kezelese-kutatasa/a-vastagbelrak-kezelese-kutatasa

 

kép: theselfemployed.com