Menü

A rendszeres mogyoró fogyasztás 35%-kal csökkenti a hasnyálmirigyrák előfordulási esélyét

A British Journal of Cancer című nemzetközi orvosi szaklap tette közzé, hogy azon nők körében, akik több, mint heti 2 alkalommal fogyasztanak mogyorót 35%-kal csökken a hasnyálmirigyrák kialakulásának a relatív rizikója. A minden eddiginél nagyobb vizsgálatban 75 680 hölgy adatait elemezték és azt találták, hogy a heti legalább 2 alkalommal mogyorót fogyasztó nők esetében lényegesen ritkábban alakul ki a daganat, minden egyéb rizikófaktortól (cukor betegség, BMI, fizikai aktivitás, energia bevitel stb) függetlenül. 

Ezzel csaknem egyidőben az egyik legrangosabb orvosi szaklap a New England Journal of Medicine adta hírül, hogy azoknak az embereknek, akik mindennap rendszeresen egy maroknyi mogyorót elfogyasztanak sokkal jobbak az életkilátásaik, mint azok, akik egyáltalán nem esznek mogyorót. Kimutatásra került, hogy a rendszeres mogyoró fogyasztás 20%-kal csökkenti az összesített halálozást, ezen belül 29%-kal a szív és érrendszeri halálozást, 11%-kal a daganatos halálozást, 16%-kal a cukorbetegség okozta halálozást minden egyéb faktortól függetlenül.  

 

Daganatos betegség esetén a megfelelő táplálkozás és életmód egyértelműen hozzájárul a kezelés sikerességéhez, a beteg állapotának a javulásához és a jobb életminőséghez. A helyes étrend kialakításával a betegek könnyebben megbírkóznak a mellékhatásokkal, ritkábban van szükség a kezelések halasztására és dóziscsökkentésre és így a túlélés is javítható. 

Bővebb információk:

a hasnyálmirigyrák tüneteiről, kivizsgálásáról:

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/hasnyalmirigy-daganatok-hasnyalmirigyrak-tunetei-kivizsgalasa 

a daganatos betegek megfelelő étrendjéről:

http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/onkomplex-szemelyre-szabott-etrend-dietetikai-konzultacio