Menü

A paradicsomban gazdag étrend csökkenti a mellrák kialakulásának az esélyét

 

Nemzetközi adatok alapján minden nőnek 12,4% esélye van a mellrák kialakulására az élete folyamán.

Azonban a mellrák kialakulásának a kockázata jelentősen növekszik az életkorral – 50 éves kor fölött 42 hölgy közül egyben kialakul a betegség – amely ráadásul szoros kapcsolatban áll az elhízással és a mozgás szegény életmóddal. 

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című nemzetközi orvosi szaklapban megjelent kutatási eredmények alapján azonban jó hír, hogy a paradicsomban gazdag diéta csökkenti a mellrák kialakulásának a kockázatát.

A vizsgálatban résztvevő hölgyek 10 héten keresztül rendszeresen fogyasztottak paradicsomot, vagy paradicsom tartalmú ételeket, amelynek hatására 9%-kal nőtt esetükben az adiponectin nevű hormon szintje, amely hormon fontos szerepet játszik a zsír és cukor anyagcserében, valamint csökkenti a mellrák kialakulásának az esélyét. A paradicsomban gazdag étrend hatása még kifejezettebb volt a normál testsúlyú, alacsonyabb BMI indexű hölgyek esetében.

Az eredmények kapcsán a kutatást vezető Dr. Llanos hangsúlyozta a rendszeres zöldség, gyümölcs fogyasztás, azaz a természetes tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok, valamint az elhízás megelőzésének a jelentős hatását a mellrák kialakulásának a csökkentése érdekében.  

Korábbi kutatási eredmények alapján a rendszeres paradicsom fogyasztásnak jótékony hatása van nemcsak a mellrák, hanem a prosztatarák megelőzésében is, sőt csökkenti a szélütés (stroke) kialakulásának az esélyét is.  

A helyes étrend kialakításával a betegek könnyebben megbírkóznak a mellékhatásokkal, ritkábban van szükség a kezelések halasztására és dóziscsökkentésre és így a túlélés is javítható.  

Bővebb információ:

az egyénre szabott étrend kialakításáról és dietetikai tanácsadásról:

 http://onkomplex.hu/szolgaltatasaink/onkomplex-szemelyre-szabott-etrend-dietetikai-konzultacio


mellrák megelőzési, egyénre szabott szűrési

http://onkomplex.hu/utmutato-daganat-tipusok-szerint/melldaganatok-emlorak-mellrak-tunetei-kivizsgalasa-

és kezelési lehetőségeiről.

http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/a-mellrak-kezelese-kutatasa