Menü

A magas sótartalmú étrend és a fekély betegséget okozó Helicobacter pylori baktérium együttes előfordulása jelentősen növeli a gyomorrák kialakulásának az esélyét

Az elmúlt időszakban több vizsgálatban is bebizonyosodott, hogy a magas sótartalmú étrend növeli a gyomorrák kialakulásának az esélyét. 

A Vanderbilt Egyetem kutatói most arra világítottak rá, hogy a magas sótartalmú étrend és a fekély betegséget okozó Helicobacter pylori baktérium együttes előfordulása további 42%-kal növeli a rák kialakulásának az esélyét, ami azért is nagyon fontos eredmény mert felmérések adatai alapján az emberek 50%-a fertőzött a Helicobacter pylori baktériummal, ráadásul és azt is érdemes tudni, hogy ez a fertőzés az érintettek 90%-ban nem okoz panaszokat. Korábbi kutatási eredményekből az is kiderült, hogy a Helicobacter pylori baktérium magas só bevitel mellett egy speciális CagA nevű fehérjét termel, amely aktív szerepet játszik a daganatok kialakulásában. Ez a felfedezés magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért olyan magas a gyomorrákok előfordulása különböző területeken/országokban, ahol magas a Helicobacter pylori baktérium fertőzöttség aránya és sok sót fogyasztanak az emberek. 

Bővebb információ a gyomorrák megelőzési, egyénre szabott szűrési

és kezelési lehetőségeiről:

http://onkomplex.hu/onkomplex.hu/a-gyomorrak-kezelese-kutatasa