Menü

Egy jó hír a kávé szerelmeseinek

Egy csésze forró kávé nemcsak a reggeli ébredéshez jótékony hatású, hanem a legújabb kutatási eredmények alapján 40%-kal csökkenti a májrák kialakulásának a kockázatát is.

 

A Clinical Gastronenterology and Hepatology orvosi szaklapban közzétett vizsgálati eredmények  alapján a kávé fogyasztás 40%-kal csökkenti a májsejtrák (hepatocellularis carcinoma)  kialakulásának a relatív rizikóját 3153 páciens adatainak az elemzése alapján.

Az elemzést vezető Dr. La Vecchia szerint a kávézás és a májrák relatív rizikójának a csökkenése  közötti összefüggésben valószínűleg fontos szerepet játszik a kávénak a cukorbetegség megelőzésében már korábban bebizonyított szerepe, valamint a májenzimekre és a májzsugorodásra (cirrhosis) gyakorolt jótékony hatása.

A kutató kiemelte, hogy az elsődleges májrákok több, mint 90%-a  elkerülhető lenne az alkohol fogyasztás csökkentésével, a hepatitis B vírus elleni oltással és hepatitis C fertőzés megelőzésével, valamint a veszélyeztetett emberek rendszeres szűrővizsgálatával, utánkövetésével.  

A májrák okozta halálozás világszerte a 3. leggyakoribb daganatos halálok, hazánkban évente kb. 1400 új májrákos beteg kerül diagnosztizálásra.

 

Bővebb információ a májrák megelőzési lehetőségeiről, tüneteiről és kivizsgálásáról, valamint a kezeléséről, kutatási eredményekről.