Menü

A cukrozott italok rendszeres fogyasztása 78%-kal megnöveli a méhtestrák kialakulásának az esélyét!

forrás:www.evergreencarecenter.com

A Cancer Epidemiology, Biomarkers&Prevention című szaklap tette közzé, hogy a Minnesota Egyetem kutatási csoportjának legfrissebb elemzése alapján dózisfüggően, azaz az elfogyasztott cukrozott italok/cukor bevitel mennyiségének a függvényében növekszik a hormonfüggő méhtestrák kialakulásának az esélye a menopausát követően.

A vizsgálatban 23 039 nő adatait dolgozták, akik egy standard kérdőíven (Harvard Food Frequency kérdőív) rögzítették az étkezési szokásaikat 127 különböző élelmiszer kapcsán 12 hónapos időtartamban.

 Ez az első olyan nagy esetszámú vizsgálat, amelyben az adatok elemzése alapján egyértelmű összefüggést találtak a cukrozott italok rendszeres fogyasztása ill. a fokozott cukor bevitel és a hormonfüggő méhtestrák kialakulása között. Ezzel ellentétben nem találtak összefüggést a cukormentes/diétás italok és édésségek, valamint a péksütemények, magas keményítő tartalmú élelmiszerek fogyasztása és a méhtestrák kialakulásának a kockázata között.

A kutatást vezető Dr. Inoue-Choi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a magas cukor és kalória bevitel elhízáshoz vezet, amelynek következtében a megemelkedett inzulin és ösztrogén hormon szint jelentősen növeli az esélyét nemcsak a hormonfüggő méhtestrák kialakulásának, hanem a cukorbetegségnek is.